Свято вишиванки

2015-01-30

Щороку в нашій школі проходить тематична лінійка, присвячена Дню української писемності й мови. В цьому році вона пройшла під гаслом «Усе минає, а слово залишається». Проводила її вчитель української мови та літератури Лавро А.А.

Мета цієї лінійки: розширити, поповнити знання учнів про походження та розвиток писемності, зокрема української; пробуджувати інтерес до минулого, сучасного і майбутнього нашої мови, викликати бажання удосконалювати мовну грамотність.

Ведучі ознайомили присутніх з особливостями слов’янського письма, з кирилицею та глаголицею, з різновидами ієрогліфів, з матеріалом, на якому писалися перші тексти. Діти розповідали вірші, проводили вікторини.

30 січня 2015 року в нашій школі пройшло свято-конкурс вишитої сорочки «Моя Україно, моя солов’їна, хай не перев’яне вишиття твоє».

Готуючись до цього свята, учні поглибили свої знання про один із найдавніших видів народного мистецтва – вишивку; ознайомилися з традиціями, звичаями, віруваннями, пов’язаними з вишитою сорочкою, а також навчилися розкривати символічний зміст вишитих узорів. Організатори цього свята педагог-організатор Пономаренко Л.В. та вчитель української мови та літератури Лавро А.А. намагалися виховати в учнів патріотичні почуття гордості за свою Батьківщину, спонукали вихованців до відновлення національних традицій, їх збереження і впровадження у життя.

Всі, хто прийшов на свято у вишитій сорочці, взяли участь у конкурсі вишиванок у різних номінаціях.

Не тільки учням, а й батькам і всім присутнім було цікаво почути про різновиди вишиванок, оздоблень, про види малюнків, а також про день, коли можна було починати вишивати сорочку. На святі пролунало багато віршів, пісень, прислів’їв, приказок.

На завершення свята учасники та гості стоячи заспівали пісню на слова Дмитра Павличка «Два кольори», яка справедливо стала гімном матері, а заодно і вишитій її дбайливими руками сорочці.

/Files/images/1.jpg

/Files/images/4.jpg

/Files/images/3.jpg /Files/images/2.jpg
Кiлькiсть переглядiв: 182

Коментарi